top of page

5 Prompt Chat GPT Ai khas untuk Trainer / Cikgu

ChatGPT ialah pembantu ajaib percuma yang akan menjawab apa saja soalan. Ia macam jin, cuma ia menjawab soalan bukan mengabulkan permintaan, dan tak terhad hanya tiga permintaan.


Saya telah tulis tentang bagaimana ia boleh membantu pemimpin dalam kemahiran temuduga, perbualan sukar dan membuat persembahan.


ChatGPT juga boleh membantu para pelatih dan profesional Pembelajaran & Pembangunan (L&D). Walaupun membantu, ChatGPT tak boleh gantikan kepakaran kita, tapi ia boleh jadi pembantu tak berbayar macam ini:


  1. Menulis borang maklum balas kursus Kalau perlukan borang maklum balas kursus, suruh ChatGPT reka bentuknya.


Saya cuba untuk kursus orientasi, dan hasilnya bagus sebagai permulaan, tapi perlu kerja lebih untuk sesuai dengan industri tertentu.


Cakap kepada ChatGPT: “Sebagai profesional L&D kelas dunia, reka bentuk garis panduan kursus untuk orientasi pekerja baru, untuk persekitaran korporat di mana kebanyakan pekerja di pejabat setiap hari.”


  1. Mencari petikan ChatGPT hebat dalam mencari petikan dan jimat masa daripada melayari banyak laman web. Taipkan: “Sebagai profesional latihan, cari 10 petikan popular yang ditulis dalam sepuluh tahun terakhir tentang pengurusan masa. Petikan tidak melebihi lima belas perkataan. Lima petikan dari lelaki dan lima petikan dari wanita.” Kalau tak dapat apa yang diinginkan, boleh taip: "Saya suka nombor 4, 5 dan 6 tapi bukan 2 dan 3. Beri saya lebih banyak petikan seperti 4, 5 dan 6.” Lepas itu, minta ChatGPT susun petikan dalam jadual: “Susun petikan di atas dalam jadual dengan Kolum satu sebagai petikan, kolum dua sebagai pengarang dan kolum tiga sebagai buku asalnya.” Boleh simpan petikan dalam helaian kerja untuk kegunaan masa depan.

  2. Menulis skrip video berdasarkan kandungan Kalau mahu skrip video dari kandungan sedia ada, tampalkan kandungan itu dan taipkan dalam ChatGPT. “Sebagai profesional L&D, tulis skrip video berdasarkan teks berikut. Video tidak melebihi 5 minit.” Saya masukkan salah satu artikel saya, dan ChatGPT berikan saya skrip video dengan dialog, arahan untuk slaid & rakaman orang melakukan aktiviti. Tak sepenuhnya apa yang saya mahu, tapi mengagumkan dan lebih baik daripada yang boleh saya hasilkan.

  3. Merumuskan kandungan Kalau mahu ringkasan, ChatGPT boleh buat untuk anda. Masukkan maklumat yang hendak diringkaskan ke dalam ChatGPT dan beri arahan. Contohnya: “Sebagai profesional L&D kelas dunia, ringkaskan maklumat berikut ke dalam poin. Dalam setiap poin, berikan gambaran umum dan beberapa tindakan.” ChatGPT mungkin tak selalu buat apa yang dikehendaki terus, jadi mungkin kena ulang atau tambah arahan. Contohnya: "Poin-poinnya bagus, tapi anda tinggalkan poin tindakan, bolehkah anda tambahkan itu."

  4. Menulis garis panduan kursus Saya cuba ini untuk kursus orientasi, dan hasilnya bagus sebagai permulaan, tapi perlu kerja lebih untuk sesuai dengan industri tertentu. Cakap kepada ChatGPT: “Sebagai profesional L&D kelas dunia, reka bentuk garis panduan kursus untuk orientasi pekerja baru, untuk persekitaran korporat di mana kebanyakan pekerja di pejabat setiap hari.”


107 views0 comments

Recent Posts

See All

Nasi Kandar Hijrah : Nasi Kandar Terbaik JB

Jom, kita jalan-jalan cari makan! Kalau korang kat JB dan tercari-cari nasi kandar yang power, kena singgah Nasi Kandar Hijrah. Tempat ni memang layan dengan nasi kandar yang gempak, penuh dengan lauk

Kinrara Resort Terbaik 2024: Review & Ranking

Mencari tempat penginapan yang menawarkan ketenangan dan kemewahan? Espira Kinrara di Kinrara adalah jawapan kepada pencarian anda untuk tahun 2024. Dengan lokasinya yang strategik dan pemandangan yan

Comments


bottom of page