top of page

Makhamah Cina : Wanita disaman ambil gambar AI. Gambar AI ada hak copyright

1 Disember 2024


Mahkamah Internet Beijing telah membuat keputusan awal bahawa gambar yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AI) dalam pertikaian hak cipta adalah sebuah karya seni yang dilindungi oleh undang-undang hak cipta. Ini adalah kes pertama seumpamanya yang diputuskan di China, menurut akaun rasmi WeChat Mahkamah Internet Beijing pada hari Khamis.Mahkamah mengiktiraf gambar yang dihasilkan melalui penghasil gambar AI teks-ke-imajin harus dianggap sebagai "karya seni" di bawah perlindungan undang-undang hak cipta berdasarkan "keaslian" dan sumbangan intelektual pencipta manusianya. Menurut pengumuman ini, mahkamah memutuskan dalam penghakiman kes pertama yang menghendaki defendan mengeluarkan permohonan maaf secara umum dan membayar ganti rugi sebanyak 500 yuan ($70.16) kepada plaintif. Defendan tidak berusaha untuk merayu keputusan awal.


Menurut mahkamah, inti penggunaan model AI oleh manusia untuk menghasilkan gambar adalah bahawa manusia menggunakan alat untuk membuat ciptaan. Selagi gambar yang dihasilkan AI mencerminkan pelaburan intelektual asli manusia, ia harus dianggap sebagai karya seni dan dilindungi di bawah undang-undang hak cipta.

Dalam kes ini, mahkamah percaya bahawa gambar yang dihasilkan AI adalah terhasil secara langsung berdasarkan ekspresi peribadi pencipta manusia dan mencerminkan pelaburan intelektual asal plaintif. Oleh itu, mereka adalah hasil ciptaan manusia dan plaintif memiliki hak cipta gambar yang dipertikaikan.


Selain itu, defendan menggunakan gambar tersebut sebagai ilustrasi dan menerbitkannya di platform dalam talian melalui akaun peribadi, membolehkan orang ramai mengakses gambar tersebut, tindakan sedemikian melanggar hak plaintif atas penghantaran maklumat rangkaian. Defendan juga menghilangkan tandatangan pada gambar, tindakan yang melanggar hak pengarangan plaintif.


Saman ini dimulakan pada bulan Mei oleh plaintif yang bernama Li, yang menggunakan perisian AI teks-ke-imajin Stable Diffusion untuk mencipta gambar seorang wanita dan mempostingnya di platform seakan-akan Instagram di China, Xiaohongshu. Li mengajukan saman terhadap seorang blogger bernama Liu kerana menggunakan gambar tersebut tanpa kebenaran.
Pada awal bulan Ogos, perbicaraan kes tersebut disiarkan oleh China Central Television dan disiarkan langsung di pelbagai platform, yang menarik lebih daripada 170,000 penonton dan mencetuskan perbincangan hangat mengenai hubungan antara kandungan yang dihasilkan AI dan hak cipta.


Menurut laporan South China Morning Post pada awal Disember, keputusan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Internet Beijing, walaupun merupakan mahkamah bertaraf rendah, kemungkinan akan mempunyai implikasi jauh untuk pertikaian hak cipta AI pada masa hadapan, dan boleh memberi manfaat kepada syarikat teknologi besar China. Pengeluaran keputusan tersebut dijangka menandakan sokongan dasar yang besar untuk industri AI.


Pentadbir internet China, Pentadbiran Siber China (CAC) bersama enam pengawal selia China yang lain, telah mengeluarkan Langkah Sementara untuk Pengurusan Perkhidmatan Kecerdasan Buatan Generatif. Langkah-langkah sementara yang mula berkuat kuasa pada 15 Ogos 2023 telah menetapkan banyak peraturan untuk pemaju dan penerapan AI generatif.


Artikel berkaitan:
Dengan perkembangan pesat produk dan perkhidmatan yang dihasilkan AI dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat semakin banyak pertikaian berkaitan.

Beberapa minggu yang lalu, perbicaraan kes pertama di China mengenai hak suara yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan bermula di Mahkamah Internet Beijing, pihak yang bertikai adalah seorang artis suara bernama Yin yang telah menyaman lima syarikat, termasuk pengendali aplikasi, penyedia perisian AI yang dihasilkan dan sebuah syarikat yang telah merakam suaranya, mendakwa bahawa tingkah laku dan amalan mereka melanggar hak suaranya. Kes ini kini tertakluk kepada semakan lanjut.


Article dirujuk :


304 views0 comments

Recent Posts

See All

Nasi Kandar Hijrah : Nasi Kandar Terbaik JB

Jom, kita jalan-jalan cari makan! Kalau korang kat JB dan tercari-cari nasi kandar yang power, kena singgah Nasi Kandar Hijrah. Tempat ni memang layan dengan nasi kandar yang gempak, penuh dengan lauk

Kinrara Resort Terbaik 2024: Review & Ranking

Mencari tempat penginapan yang menawarkan ketenangan dan kemewahan? Espira Kinrara di Kinrara adalah jawapan kepada pencarian anda untuk tahun 2024. Dengan lokasinya yang strategik dan pemandangan yan

Comments


bottom of page